Miskolc KK Info

User info

Welcome, Guest! Please login or register.


You are here » Miskolc KK Info » Hírek » Eduroam Wifi problémák


Eduroam Wifi problémák

Posts 1 to 19 of 19

1

Át tettem ide a topikot, hisz mindenkit érint.

Ebben sajnos nem nagyon tudunk segítségetekre lenni, nem látunk rá a dologra. Annyit tudtunk meg a legutóbbi szakmai napokon, hogy nem csak mifelénk van ez a probléma, a többi tankerület informatikusai is jeleztek hasonló problémákat.

0

2

Sziasztok!

Ha ez a téma erre a fórumra való, akkor az érdekelne, hogy sikerült-e valakinek már úgy beállítani az eduroam sulinetes wifi hálózatot, hogy az ne kérje néha újra a bejelentkezési adatokat a csatlakozáshoz. (és ha igen akkor, hogyan). Neten még nem találtam rá megoldást.

A megfelelő profilt telepítettem a leírásnak megfelelően, de időnként nem csatlakozik automatikusan, csak ha újra megadom a felhasználó-jelszó párost, vagy  ismét telepítem a profilt.
Ilyenkor egy darabig újra jó.

Próbáltam már:

- pipát kivenni a  "kapcsolódás a következő kiszolgálóhoz:radius.eduroam.sulinet.hu" -nál

- engedélyezni a "megbízható legfelső szintű hitelesítésszolgáltatók"-nál a "AddTrust External CA Root"-ot

de nem segített.

(Egy átlag pedagógusnak meg hiába mondom, hogy az asztalon van elmentve szövegfájlba a felhasználónév és a jelszó - nem tudja megoldani a csatlakozást.)ű

Köszi.
Sándor Tibor

Last edited by bulgarfoldi (2019-03-07 10:31:49)

0

3

Szia(sztok)!

Ezzel kapcsolatban én is szívok, többször beszéltem már a KIFÜ-vel és azt mondták, hogy tudnak a hibáról, de megoldást még nem találtak.

Az ügyintéző bekért tőlem pár adatot (Gép-, hálókártya típusa, OP. rendszer, utolsó frissítés dátuma) és mivel vegyesek a dolgok, kivéve egyet (leggyakrabban a jó kis Digitális Miskolc projekt keretében szétosztott gépek (HP 250 G1) dobálják a netet, Windows 7 alól), azt javasolta, hogy szerezzünk be USB-s Wifi adaptereket a gépekhez.
Pár kolléga vett is és azóta nem jöttek, hogy dobálná a netet.
Azelőtt volt, hogy beírtam a nevet, jelszót (minden alkalommal csak a CAT programmal csatlakozott) és 10 percre rá jött vissza, hogy megint ledobta.

De mostanában már a tavaly kiosztott HP, Lenovo, Dell triumvirátus gépek között is volt olyan ami elkezdte dobálni.
Most már azt fogom csinálni, hogy akit ledob felrakom a gépére a CAT programot, mellé egy txt-ben a hozzáférést és megtanítom, hogy hogy kell belépnie annak a segítségével.

Üdv,
Lovász Ádám

0

4

Sziasztok!

Nálunk is dobálják a notebook-ok az eduroam-ot, hetente egyszer újra be kell gépelni. Talán mindenkinek új hozzáférést kellene regisztrálni a dashboard-ban (még nem próbáltam ki). Úgy vettem észre, hogy ezek a wifi csatlakozások egyben e-mail címként is működnek, egy ilyen hosszú felhasználónevet ki fog megjegyezni (a túlbonyolított jelszóról nem is beszélve) ? Van nekik elég  :D

Üdv,
Szabó Alex
Szirmabesenyő

0

5

Sziasztok!

Már-már azt hittem ez a probléma csak nálunk áll fent..  Azután felvettem a kapcsolatot a sulinettel, majd visszahívtak, hogy tudnak a problémáról de nem tudnak rá megoldást jelenleg.. Úgy vettem észre, hogy Windows rendszernél van ez a probléma, hiszen Androidon, telefonon még egyszer sem kapcsolódott le, a Windows-os gépek, telefonok állandóan, van hogy 1 napig, van hogy egy hétig, szerintem köze lehet a frissítésekhez is.

Amiket próbáltam és viszonylag úgy vettem észre valamennyit segítettek:

-Telepítőn keresztül hozzáadni az eduroamot a hálózatokhoz, ahol nem engedte, ott megbízható legfelső szintű hitelesítésszolgáltatók tárolójához hozzáadni, ezt úgy kell, hogy
futtatás - mmc.exe rendszergazdaként futtatni, fájl - beépülő modul hozzáadás, itt 2 dolgot kell: számítógép kezelés és tanúsítványok, számítógép kezelésnél helyi számítógép kiválasztása, tanúsítványoknál is számítógép fiók - helyi számítógép, tovább, listából tanúsítványok lenyitása, személyeshez beimportálni a tanúsítvány fájlt a személyes tanúsítványokhoz, amit akkor kell kimenteni valahova, amikor próbálnád telepíteni a telepítővel, de hibát ír. Ezt a fiókod TEMP mappájába helyezi, de csak addig van ott míg ki nem lépsz a telepítőből, tehát mikor hibát ír akkor kimented PL. az asztalra. Szóval előbb a személyeshez, majd csak utána tudod a legfelső szintűhöz.

-Ezután próbáltam csak úgy simán, telepítő nélkül beírni az adatokat.

-Észrevettem, hogy gyakran akkor kapcsolódik le, amikor a laptop/sz.gép alvó állapotba helyezi magát, ezért megpróbáltam mindenhonnan kivenni azt, hogy alvó állapotba váltson az eszköz, pl fedél lehajtásakor, egy adott idő múlva, bekapcsológomb megnyomásakor stb..

-Speciális energiaellátási beállításokon belül vezetéknélküli csatoló beállításainál legnagyobb teljesítményre állítani

-Adapterbeállításoknál tulajdonságok, energiagazdálkodás, és kivenni a pipát onnan, hogy kikapcsolhatja az eszközt a gép.

-Megtanítani a tanárokat belépni rá, kinyomtatni a folyamatot Guest hálózatra csatlakozáshoz, mert az eduroamot bonyolultabb beállítani, sokszor nem is engedi újra beírni amíg el nem felejtetem a géppel a hálózatot..

-Frissíteni drivereket, wlan driver telepítés

Rengeteg mindent próbáltam és nem.. viszont így úgy vettem észre kevesebbszer kapcsolódnak le az eszközök.. Ha valaki tudna esetleg más megoldást ami segíthet azt megköszönném!

Üdv,
Zsipi Attila

0

6

Üdvözlet!

Egy kérdés csak ötlet szinten... kiiktattátok a régebbi sulinetes pályázatban kapott AP-kat a rendszerből ? Az új wifi hálózat telepítése óta nálam még androidokkal is volt gond, mióta a régi eszközöket leszereltem semmi gondom. Igaz hogy a tantermi munka zöme nálunk kiépített lan-on fut, de a wifi megbízhatóságán sokat segített. (Nem elég csak lehúzni őket a hálózatról, a tápot is el kell venni tőlük).

Amatőr megoldás, de talán hasznos lehet.

Last edited by LorkóIstván (2019-03-07 09:26:30)

0

7

Sziasztok!

Na mondom, itt ez a topic, hát gyorasn kipanaszkodom magam az eduroam miatt, de úgy látom, másoknak is ugyanolyan gondjai vannak vele. Ezért csak annyit írok a probléma felvetésre: detto.
2-3 naponta kidobál, el kell felejttetni. Kézzel beírni. Minek a kliens egyáltalán???

Üdv és szép napot mindenkinek!

Veres Zoltán
Komlóstetői Ált. Isk.

Last edited by Verzola (2019-03-07 13:10:09)

0

8

Sziasztok,

Csak nem hagyott nyugodni ez az állandó bejelentkezés az eduroam hálózatba, a folyamatos teremről-teremre járkálás és a hosszú hitelesítő cím és jelszó páros begépelése is egy idő után már kicsit bosszantó és fárasztó lett, így hát arra a következtetésre jutottam, hogy ha már nincs a lekapcsolódásra megoldás, legalább a dolgomat könnyítsem meg egy kicsit. Itt jött a képbe a Shortkeys program. 30 napos próbaverzióval letölthető ingyenesen, és van egy olyan funkciója amely különböző billentyűlenyomásokat tud imitálni egymás után, akár egy komplex utasítássorozatot is létre lehet hozni vele, kisebb tesztelgetés/javítgatás után elértem, hogy egy parancs beírása után (/wifi) rácsatlakozzon az eduroam hálózatra. Windows 7 alatt próbáltam ki, tökéletesen működött, egészen másnapig amikor ismét próbáltam beírni a parancsot, és valamilyen okból kifolyólag nem hagyta, megpróbáltam Windows 10 alatt is, de ott sajnos eleve nem működött az elképzelés, mert a wifi listából nem engedett billentyű lenyomásra kijelölni egy adott hálózatot (Pl. ha elkezdem írni, hogy edu, akkor nem jelöli ki az eduroamot, mint Win7-nél.). Ámbár arra is rájöttem, hogy nem elég egy olyan parancsot létrehozni amely rákapcsolódik a hálózatra, hiszen sokszor nem is enged mindaddig, amíg el nem felejtetjük a laptoppal/géppel a hálózatot, tehát külön arra is kellett egy megoldás..

Így hát a Shortkeys nem vált be.

Tovább keresgéltem a neten hasonló programok után és megtaláltam az Autohotkey nevű programot, ami hasonló funkciókkal bír mint a Shortkeys, teljesen ingyenes, és programszerűen kell beleírni az utasításokat. Először idegennek tűnt, talán még most is az, de viszont rengeteg dolgot meg lehet valósítani vele, és mivel nekem nem kellett egy túl bonyolult lépéssorozatot megírni, kisebb keresgélések után sikerült 2 olyan scriptet előállítani, ami mind Win7 és Win10 alatt tökéletesen működik, az egyik elfeledteti az eduroam hálózatot, majd a másikkal csatlakozik rá.

A működése: Gép bekapcsolása után nincs internet, a jól ismert további bejelentkezési adatok szükségesek felirat világít. El kell indítani a 2 scriptet, amik a tálcán ilyenkor megjelennek 2 kis zöld négyzet, és a háttérbe futnak. Ezeket amúgy egy szöveges fájlban kellett megírni és az egészhez hozzárendelni egy hotkey-t, vagy akár szót, aminek a lenyomása/beírása után végrehajtódik a feladat. Tehát jó, megjelentek az ikonok, futnak a scirptek a háttérbe. Én a hálózat törléséhez a "torles" szót adtam meg, így ha bárhol bármikor beírom azt, hogy torles, futtatja a cmd.exe-t, beírja az eduroam hálózat elfelejtésére szolgáló parancsot majd kilép teljesen automatikus, a fél feladat kész is, semmi bonyolultság. Ez után eduroam hálózat megnyitása, csatlakozás, oda beírom ezt a szót: "wifit" ekkor ezt kitörli és behelyettesíti a felhasználónévvel, tovább lép a jelszóra, és beírja azt is, neked csak annyi a dolgod, hogy rányomj az ok-ra majd csatlakozás, és kész is. Tanároknak is könnyedén el lehet magyarázni, és sokkal jobb, hiszen időt takarítasz meg és attól sem kell félned, hogy elírd a dolgot és gépelheted be újra.

Telepítése is baromi egyszerű, csak letöltöd az Autohotkey-t futtatod, 2mp alatt fel is telepíti, megírod a 2 scriptet, ha valakinek kellene szóljon, és elküldöm. Annyi hogy a csatlakozási scriptben csak a felhasználó nevet és jelszót kell átírni ugye minden gépnél ahova felrakod, többi ugyan az, és a törlési script is mindig ugyan az. Eddig több gépen is kipróbáltam, rendben működött, és megtanítottam pár tanárnak is.

Üdvözlettel: Zsipi Attila

0

9

Csak egy kis kiegészítés, most az egyik kiszállási helyemen Miskolc mellett megjelentek az anno EDUROAM-ot beépítő emberkék és mondván, nem megy itt minden bizonytalansági alapon vizsgálódnak.

Ilyet nem jelentettem, sem az iskolavezetés de végignézték a dolgot, továbbá a végén csak elmondják, hogy igazából ők azért jöttek, mert maga az eduroam nem lát rá a saját AP-hóbelebancára, nem is mi panaszkodtunk.

Ebből következik, hogy a rackszekrényben a switch-ekre rápattintottak egy laptopot és állatottak a konfigon, ezt nem részletezték sűrűbben.

Végül azzal zárták, hogy őket a fő-fő edusok küldték le, mert anno a beszerelés után valami elfásult a beállításoknál.
Eredmény igazából tényleg semmi minden ugyanolyan, mint előtte.

0

10

Sziasztok!

Tegnap hívtak a KIFÜ-ből egy az Eduroammal kapcsolatos hibabejelentésem miatt.
Azt mondták, hogy tudnak a hibáról (globálisan előforduló hiba), aminek a lényege, hogy a windows nem akarja befogadni a wifi által közölt tanúsítványt, ergó eldobja a csatlakozást.
Rajta vannak a hiba kijavításán, de eddig nem sikerült megoldaniuk.

Üdvözlettel,
Lovász Ádám

0

11

Sziasztok!

Felindulásomban írtam egy emailt a KIFÜ vezetésének az elnöktől elkezdve a főosztályvezetőkig a fennálló eduroam wifi problémájával kapcsolatban, mert már lassan egy éve szenvedünk vele. Kicsit úgy tűnt, hogy az eddigi bejelentések elakadtak az ügyfélszolg-nál- ezért is írtam levelet a főnököknek

Először felhívott egy ügyfeles és kezdtük újra elölről, de aztán felhívott Kaposi Tamás aki a windowsos hibák felelőse.
Arra jutottunk első körben, hogy lehet, hogy a Ralink RT3290 wifi adapter miatt van ezért tesztelni kellene másik adapterrel, hogy az is így viselkedik-e. Ez pár nap. aztán folytatjuk.

Azt mondta, hogy eddig 1-2 ilyen esetet vizsgáltak. Erre én azt mondtam, hogy a fórumokból nekem úgy tűnik, hogy sokkal több gépet (iskolát) érint. Ők csak bejelentés alapján tudnak vizsgálódni-mondta, ezért jó lenne, ha mindenki bejelentené a hibát újra a Dashboardon.

Kérlek titeket, hogy ha még mindig nem működik az eduroam megfelelően, akkor írjatok hibabejelentést a Dashboardon, hagy lássák mennyi a probléma vele. Ha esetleg van másik tankerrel kapcsolatotok szólhatnátok nekik is, hogy írjanak. Ez az egyik amivel meg tudnátok támogatni az ügyet.

Mondtam Kaposi Tamásnak hogy írjanak ők (emailt a kapcsolattartóknak, hogy van-e gond, de még nem látja hogy sok iskolát érint-e a probléma ezért nem akar.)

A másik, amivel tudnátok segíteni:
Van-e tapasztalata valakinek hogy nem Ralink RT3290 wifi adapterrel üzemelő gép is produkálja ezt a hibát az eduroammal (akár usb-s wifi stickkel is).
Most ezt kellene tesztelnem és jelezni Kaposinak, ezért segítene ha valakinek lenne ilyen tapasztalata.

Ha bármi plusz infó van ami segíthet, az is jöhet.

Sándor Tibor

0

12

Szia!

Nekem van, 3 iskolában is, ahol vagyok kb. minden laptop dobálja az eduroam-ot.
Vegyes gépek (win 7, 8.1, 10), van közte 3 -5 éves, de még a tavaly kapott EFOP 3.2.4-es gépek is.
Konkrétan nem tudom megmondani, hogy milyen wifi adapter van bennük, be biztos van közötte olyan is, ami nem RT3290.

Én már ott tartok, hogy megtanítom (megtanítottam) a kollégáknak a CAT program használatát és már nagyrészük magának is be tudja állítani, ha eldobja.

Egy pár levélváltás után a KIFÜ-vel kiderült, hogy a probléma a windows (mi más) részéről van, mert nem akarja elfogadni az eduroam által kiadott tanusítványt.
Az ügyfeles hölgy szerint (akivel beszéltem) tudnak a hibáról de még nincs rá megoldásuk, ezt mondta kb egy bő 2 hónapja, azóta nem hallottam semmit felőlük.

Remélem tudtam segíteni.

Üdvözlettel,
Lovász Ádám

0

13

Kedves Ádám!

Két dologgal tudnál segíteni hogy előbbre jusson az ügy megoldása:

1. írj nekik hibabejelentést a Dashboard - a Bejelentések részén

2. keresni egy gépet amiben nem a ralink RT3209 wifi kártya van és annak az adatai (gép-op.rendszer-wifi kártya típusa)

Nálam hp probook 455, hp 650-es táblagépek és digitális miskolcos HP 250-ök vannak ezekből 1-1-et megnéztem és mindháromban az van, ezért ne ezekkel kezd.

üdv: Sándor Tibor

0

14

Kedves Tibor!

Az elmúlt fél évben kb. havonta küldtem nekik levelet ezzel kapcsolatban, egyszer én is végigjártam ezt az utat.
Azt mondta az ügyfeles is, hogy valószínűleg a wifi kártya a gond, azt javasolta, hogy vegyenek a kollégák USB wifi adaptert az érintett gépekbe.
Néhány kolléga vett is, de ugyanúgy dobálja a wifit (a beépített adaptert letiltottam).

Igaz nálunk is pont ezek a gépek vannak, de ott vannak a tavaly kapott Dell, HP, Lenovo laptopok (EFOP324), amik szintén dobálják a wifit és ezekben NEM ralink RT3209-es kártyák vannak.

A legutolsó beszélgetésünk során, ami már telefonos volt, azt mondta az üszis, hogy tudják mi a hiba oka (ld. előző hozzászólásom), de még nem tudták megoldani és hogy reméli hamarosan megoldódik a probléma.

Üdv:
Lovász Ádám

0

15

Kedves Ádám!

Légy szíves küld el nekem annak a gépnek (gépeknek) ill. az op.renszer és a wifi kártya típusát amelyik csinálta.

0

16

Kedves Tibor!

Küldöm a gépek típusát:

Lenovo ThinkPad L470 - Intel(R) Dual Band Wireless-AC 8265

Dell Latitude 5480 - Intel(R) Dual Band Wireless-AC 8265

Mindkét típus esetén win10 x64 Education

0

17

Kevdes Tibor!

A témához kapcsolódnék, itt egyes termekbe asztali PC-k is vannak, melyekbe wifi kártya lett téve, TP-LINK 300Mbps Wireless N Adapter, és szintén dobálja az eduroamot. Win7 Enterprise 32bit SP1

0

18

Köszi mindenkinek. Továbbítottam Kapocsi Tamásnak.

Írjatok hibabejelentést is légyszi.

Last edited by bulgarfoldi (2019-06-06 12:52:10)

0

19

Hívott a Kapocsi Tamás. Holnap teszteli távelérésen keresztül a gépemen az eduroam csatlkozási hibát. Kíváncsi leszek sikerül-e valamit találnia.

0


You are here » Miskolc KK Info » Hírek » Eduroam Wifi problémák