Miskolc KK Info

User info

Welcome, Guest! Please login or register.


You are here » Miskolc KK Info » Hírek » Eduroam Wifi problémák


Eduroam Wifi problémák

Posts 1 to 10 of 10

1

Át tettem ide a topikot, hisz mindenkit érint.

Ebben sajnos nem nagyon tudunk segítségetekre lenni, nem látunk rá a dologra. Annyit tudtunk meg a legutóbbi szakmai napokon, hogy nem csak mifelénk van ez a probléma, a többi tankerület informatikusai is jeleztek hasonló problémákat.

0

2

Sziasztok!

Ha ez a téma erre a fórumra való, akkor az érdekelne, hogy sikerült-e valakinek már úgy beállítani az eduroam sulinetes wifi hálózatot, hogy az ne kérje néha újra a bejelentkezési adatokat a csatlakozáshoz. (és ha igen akkor, hogyan). Neten még nem találtam rá megoldást.

A megfelelő profilt telepítettem a leírásnak megfelelően, de időnként nem csatlakozik automatikusan, csak ha újra megadom a felhasználó-jelszó párost, vagy  ismét telepítem a profilt.
Ilyenkor egy darabig újra jó.

Próbáltam már:

- pipát kivenni a  "kapcsolódás a következő kiszolgálóhoz:radius.eduroam.sulinet.hu" -nál

- engedélyezni a "megbízható legfelső szintű hitelesítésszolgáltatók"-nál a "AddTrust External CA Root"-ot

de nem segített.

(Egy átlag pedagógusnak meg hiába mondom, hogy az asztalon van elmentve szövegfájlba a felhasználónév és a jelszó - nem tudja megoldani a csatlakozást.)ű

Köszi.
Sándor Tibor

Last edited by bulgarfoldi (2019-03-07 10:31:49)

0

3

Szia(sztok)!

Ezzel kapcsolatban én is szívok, többször beszéltem már a KIFÜ-vel és azt mondták, hogy tudnak a hibáról, de megoldást még nem találtak.

Az ügyintéző bekért tőlem pár adatot (Gép-, hálókártya típusa, OP. rendszer, utolsó frissítés dátuma) és mivel vegyesek a dolgok, kivéve egyet (leggyakrabban a jó kis Digitális Miskolc projekt keretében szétosztott gépek (HP 250 G1) dobálják a netet, Windows 7 alól), azt javasolta, hogy szerezzünk be USB-s Wifi adaptereket a gépekhez.
Pár kolléga vett is és azóta nem jöttek, hogy dobálná a netet.
Azelőtt volt, hogy beírtam a nevet, jelszót (minden alkalommal csak a CAT programmal csatlakozott) és 10 percre rá jött vissza, hogy megint ledobta.

De mostanában már a tavaly kiosztott HP, Lenovo, Dell triumvirátus gépek között is volt olyan ami elkezdte dobálni.
Most már azt fogom csinálni, hogy akit ledob felrakom a gépére a CAT programot, mellé egy txt-ben a hozzáférést és megtanítom, hogy hogy kell belépnie annak a segítségével.

Üdv,
Lovász Ádám

0

4

Sziasztok!

Nálunk is dobálják a notebook-ok az eduroam-ot, hetente egyszer újra be kell gépelni. Talán mindenkinek új hozzáférést kellene regisztrálni a dashboard-ban (még nem próbáltam ki). Úgy vettem észre, hogy ezek a wifi csatlakozások egyben e-mail címként is működnek, egy ilyen hosszú felhasználónevet ki fog megjegyezni (a túlbonyolított jelszóról nem is beszélve) ? Van nekik elég  :D

Üdv,
Szabó Alex
Szirmabesenyő

0

5

Sziasztok!

Már-már azt hittem ez a probléma csak nálunk áll fent..  Azután felvettem a kapcsolatot a sulinettel, majd visszahívtak, hogy tudnak a problémáról de nem tudnak rá megoldást jelenleg.. Úgy vettem észre, hogy Windows rendszernél van ez a probléma, hiszen Androidon, telefonon még egyszer sem kapcsolódott le, a Windows-os gépek, telefonok állandóan, van hogy 1 napig, van hogy egy hétig, szerintem köze lehet a frissítésekhez is.

Amiket próbáltam és viszonylag úgy vettem észre valamennyit segítettek:

-Telepítőn keresztül hozzáadni az eduroamot a hálózatokhoz, ahol nem engedte, ott megbízható legfelső szintű hitelesítésszolgáltatók tárolójához hozzáadni, ezt úgy kell, hogy
futtatás - mmc.exe rendszergazdaként futtatni, fájl - beépülő modul hozzáadás, itt 2 dolgot kell: számítógép kezelés és tanúsítványok, számítógép kezelésnél helyi számítógép kiválasztása, tanúsítványoknál is számítógép fiók - helyi számítógép, tovább, listából tanúsítványok lenyitása, személyeshez beimportálni a tanúsítvány fájlt a személyes tanúsítványokhoz, amit akkor kell kimenteni valahova, amikor próbálnád telepíteni a telepítővel, de hibát ír. Ezt a fiókod TEMP mappájába helyezi, de csak addig van ott míg ki nem lépsz a telepítőből, tehát mikor hibát ír akkor kimented PL. az asztalra. Szóval előbb a személyeshez, majd csak utána tudod a legfelső szintűhöz.

-Ezután próbáltam csak úgy simán, telepítő nélkül beírni az adatokat.

-Észrevettem, hogy gyakran akkor kapcsolódik le, amikor a laptop/sz.gép alvó állapotba helyezi magát, ezért megpróbáltam mindenhonnan kivenni azt, hogy alvó állapotba váltson az eszköz, pl fedél lehajtásakor, egy adott idő múlva, bekapcsológomb megnyomásakor stb..

-Speciális energiaellátási beállításokon belül vezetéknélküli csatoló beállításainál legnagyobb teljesítményre állítani

-Adapterbeállításoknál tulajdonságok, energiagazdálkodás, és kivenni a pipát onnan, hogy kikapcsolhatja az eszközt a gép.

-Megtanítani a tanárokat belépni rá, kinyomtatni a folyamatot Guest hálózatra csatlakozáshoz, mert az eduroamot bonyolultabb beállítani, sokszor nem is engedi újra beírni amíg el nem felejtetem a géppel a hálózatot..

-Frissíteni drivereket, wlan driver telepítés

Rengeteg mindent próbáltam és nem.. viszont így úgy vettem észre kevesebbszer kapcsolódnak le az eszközök.. Ha valaki tudna esetleg más megoldást ami segíthet azt megköszönném!

Üdv,
Zsipi Attila

0

6

Üdvözlet!

Egy kérdés csak ötlet szinten... kiiktattátok a régebbi sulinetes pályázatban kapott AP-kat a rendszerből ? Az új wifi hálózat telepítése óta nálam még androidokkal is volt gond, mióta a régi eszközöket leszereltem semmi gondom. Igaz hogy a tantermi munka zöme nálunk kiépített lan-on fut, de a wifi megbízhatóságán sokat segített. (Nem elég csak lehúzni őket a hálózatról, a tápot is el kell venni tőlük).

Amatőr megoldás, de talán hasznos lehet.

Last edited by LorkóIstván (2019-03-07 09:26:30)

0

7

Sziasztok!

Na mondom, itt ez a topic, hát gyorasn kipanaszkodom magam az eduroam miatt, de úgy látom, másoknak is ugyanolyan gondjai vannak vele. Ezért csak annyit írok a probléma felvetésre: detto.
2-3 naponta kidobál, el kell felejttetni. Kézzel beírni. Minek a kliens egyáltalán???

Üdv és szép napot mindenkinek!

Veres Zoltán
Komlóstetői Ált. Isk.

Last edited by Verzola (2019-03-07 13:10:09)

0

8

Sziasztok,

Csak nem hagyott nyugodni ez az állandó bejelentkezés az eduroam hálózatba, a folyamatos teremről-teremre járkálás és a hosszú hitelesítő cím és jelszó páros begépelése is egy idő után már kicsit bosszantó és fárasztó lett, így hát arra a következtetésre jutottam, hogy ha már nincs a lekapcsolódásra megoldás, legalább a dolgomat könnyítsem meg egy kicsit. Itt jött a képbe a Shortkeys program. 30 napos próbaverzióval letölthető ingyenesen, és van egy olyan funkciója amely különböző billentyűlenyomásokat tud imitálni egymás után, akár egy komplex utasítássorozatot is létre lehet hozni vele, kisebb tesztelgetés/javítgatás után elértem, hogy egy parancs beírása után (/wifi) rácsatlakozzon az eduroam hálózatra. Windows 7 alatt próbáltam ki, tökéletesen működött, egészen másnapig amikor ismét próbáltam beírni a parancsot, és valamilyen okból kifolyólag nem hagyta, megpróbáltam Windows 10 alatt is, de ott sajnos eleve nem működött az elképzelés, mert a wifi listából nem engedett billentyű lenyomásra kijelölni egy adott hálózatot (Pl. ha elkezdem írni, hogy edu, akkor nem jelöli ki az eduroamot, mint Win7-nél.). Ámbár arra is rájöttem, hogy nem elég egy olyan parancsot létrehozni amely rákapcsolódik a hálózatra, hiszen sokszor nem is enged mindaddig, amíg el nem felejtetjük a laptoppal/géppel a hálózatot, tehát külön arra is kellett egy megoldás..

Így hát a Shortkeys nem vált be.

Tovább keresgéltem a neten hasonló programok után és megtaláltam az Autohotkey nevű programot, ami hasonló funkciókkal bír mint a Shortkeys, teljesen ingyenes, és programszerűen kell beleírni az utasításokat. Először idegennek tűnt, talán még most is az, de viszont rengeteg dolgot meg lehet valósítani vele, és mivel nekem nem kellett egy túl bonyolult lépéssorozatot megírni, kisebb keresgélések után sikerült 2 olyan scriptet előállítani, ami mind Win7 és Win10 alatt tökéletesen működik, az egyik elfeledteti az eduroam hálózatot, majd a másikkal csatlakozik rá.

A működése: Gép bekapcsolása után nincs internet, a jól ismert további bejelentkezési adatok szükségesek felirat világít. El kell indítani a 2 scriptet, amik a tálcán ilyenkor megjelennek 2 kis zöld négyzet, és a háttérbe futnak. Ezeket amúgy egy szöveges fájlban kellett megírni és az egészhez hozzárendelni egy hotkey-t, vagy akár szót, aminek a lenyomása/beírása után végrehajtódik a feladat. Tehát jó, megjelentek az ikonok, futnak a scirptek a háttérbe. Én a hálózat törléséhez a "torles" szót adtam meg, így ha bárhol bármikor beírom azt, hogy torles, futtatja a cmd.exe-t, beírja az eduroam hálózat elfelejtésére szolgáló parancsot majd kilép teljesen automatikus, a fél feladat kész is, semmi bonyolultság. Ez után eduroam hálózat megnyitása, csatlakozás, oda beírom ezt a szót: "wifit" ekkor ezt kitörli és behelyettesíti a felhasználónévvel, tovább lép a jelszóra, és beírja azt is, neked csak annyi a dolgod, hogy rányomj az ok-ra majd csatlakozás, és kész is. Tanároknak is könnyedén el lehet magyarázni, és sokkal jobb, hiszen időt takarítasz meg és attól sem kell félned, hogy elírd a dolgot és gépelheted be újra.

Telepítése is baromi egyszerű, csak letöltöd az Autohotkey-t futtatod, 2mp alatt fel is telepíti, megírod a 2 scriptet, ha valakinek kellene szóljon, és elküldöm. Annyi hogy a csatlakozási scriptben csak a felhasználó nevet és jelszót kell átírni ugye minden gépnél ahova felrakod, többi ugyan az, és a törlési script is mindig ugyan az. Eddig több gépen is kipróbáltam, rendben működött, és megtanítottam pár tanárnak is.

Üdvözlettel: Zsipi Attila

0

9

Csak egy kis kiegészítés, most az egyik kiszállási helyemen Miskolc mellett megjelentek az anno EDUROAM-ot beépítő emberkék és mondván, nem megy itt minden bizonytalansági alapon vizsgálódnak.

Ilyet nem jelentettem, sem az iskolavezetés de végignézték a dolgot, továbbá a végén csak elmondják, hogy igazából ők azért jöttek, mert maga az eduroam nem lát rá a saját AP-hóbelebancára, nem is mi panaszkodtunk.

Ebből következik, hogy a rackszekrényben a switch-ekre rápattintottak egy laptopot és állatottak a konfigon, ezt nem részletezték sűrűbben.

Végül azzal zárták, hogy őket a fő-fő edusok küldték le, mert anno a beszerelés után valami elfásult a beállításoknál.
Eredmény igazából tényleg semmi minden ugyanolyan, mint előtte.

0

10

Sziasztok!

Tegnap hívtak a KIFÜ-ből egy az Eduroammal kapcsolatos hibabejelentésem miatt.
Azt mondták, hogy tudnak a hibáról (globálisan előforduló hiba), aminek a lényege, hogy a windows nem akarja befogadni a wifi által közölt tanúsítványt, ergó eldobja a csatlakozást.
Rajta vannak a hiba kijavításán, de eddig nem sikerült megoldaniuk.

Üdvözlettel,
Lovász Ádám

0


You are here » Miskolc KK Info » Hírek » Eduroam Wifi problémák